Поиск от Google

Андрій Чучко має всі повноваження як Адміністратор та модератор на цьому сайті.

Автор Тема: Спіраль: права чи ліва? Опитування.  (Прочитано 8395 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Андрій Чучко

• Administrator
Спіраль: права чи ліва? Опитування.
« : Вересень 07, 2016, 22:56:43 »
Навіяно випадковим відео:
https://www.facebook.com/jordan.samareanu/videos/1068780053171092/

Я майже завжди кручу ліву спіраль в потоці  8)
Пояснюється це просто, я "правша",
і моя техніка пілотування в спіралі:

- ліва рука, в затягнутому стані легенько фіксується великим пальцем за елементи підвісної
    (карабін, або ремінець регулювання кута нахилу спинки підвісної),
    фіксація плаваюча, висота залежить від бажаного радіуса спіралі,  :parapente3:

- права рука, разом з активною роботою тілом, контролює турбулентність  :0-133:

Звичайно, при потребі кручу праву, але воно виходить менш скоординовано, менш якісно,
і при першій же нагоді міняю напрямок спіралі  :fig-vam:

На відео абсолютно протилежна техніка: пілот фіксує зовнішню руку, а активна в нього внутрішня.

А як це робите Ви???  ???

Offline stolik05

• Лукащук Анатолій
  • Full Member
Re: Спіраль: права чи ліва? Опитування.
« Reply #1 : Вересень 07, 2016, 23:04:52 »
А Я люблю праву спіраль але Я лівша  trava
А техніка така як на відео.
Хоча деколи користуюсь і такою технікою як Пан Чучко але дуже рідко.
« Останнє редагування: Вересень 08, 2016, 00:01:33 від stolik05 »
Лазерна різка та гравірування.
067 291 вісім вісім 23

Offline MagnusX

• Hero Member
  • Максим Куликовский
« Reply #2 : Вересень 07, 2016, 23:14:04 »
Видео не доступно :(.

Я правша, больше люблю правую, но в последнее время предпочтение уменьшилось т.к. довольно много на соревах приходилось крутить левую.

Внутреннюю руку не фиксирую, разве что в очень широкх и плавных потоках. По факту работаю постоянно обоими, т.к. следуя  учению Джина Сеока, в моей спирали нет радиуса, это серия постоянных подруливаний следуя изменениям потока. Внутренняя рука рулит, внешняя выполаживает поворот в нужные моменты.

Offline Жак Павло

• PARABUS
  • Sr. Member
  • SC D4 29
« Reply #3 : Вересень 07, 2016, 23:48:29 »
Більше люблю ліву спіраль. Вона, мені здається, виходить у мене більш координованою, передбачуваною. Робота руками залежить від термічки - зла чи спокійна, широкі потоки чи вузькі. Теж схильний до фіксування лівої руки в певному положенні. Я правша.
Доторкнись до неба

Offline Peterbond

• Full Member
  • Петро Бондарчук
« Reply #4 : Вересень 07, 2016, 23:55:01 »
Дякую Андрію! Цікава тема! Так як мене ніхто не вчив (рулити)  :) то часто задумуюсь чи правильно я (рулю) в потоці.  :)  Дуже цікаво почути думки інших пілотів з цього приводу, особливо перців.
Сам правша і кручу переважно праві спіралі. Правою рукою і вагою вибираю потрібний радіус спіралі. Зовнішьою клевантою вирівнюю швидкість обертів.

Offline Tankist

• Newbie
« Reply #5 : Вересень 08, 2016, 09:56:58 »
Поспостерігайте за птахами. Я лівша, як правило кручу ліву спіраль, але стикався з тим, що яструби в терміку крутили праву спіраль, тому переходив на праву.
Десь раніше читав пояснення, пов'язане з обертанням Землі і "закручуванням повітряних мас" (наприклад, смерчі, торнадо) і прив'язкою до півкулі. Відтворити по пам'яті зараз не зможу. Але, виходячи з цього, давались рекомендації, яку спіраль бажано крутити в залежності від півкулі.
Щоб зробити для себе якісь висновки, буду тепер спостерігати за термічними "смерчиками" на зораних полях і птахами в спіралі...:)

Offline Ozz

• Андрій Когут
  • Hero Member
  • SC Space
« Reply #6 : Вересень 08, 2016, 10:11:54 »
Я правша, легше крутити праву, але часто кручу ліву. Деколи в потоці кілька разів змінюю напрямок спіралі, зазвичай після "протяжки" або коли вивалюся з потока і щоб повернутися краще протилежна спіраль. Ну і щоб дати рукам і голові відпочити  :)
Коли потоки дуже сильні і штирящі і крило треба ставити "на ножа" тоді це майже завжди права спіраль, бо права рука більш сильніша і спіраль тоді більш контрольована.
dive spiral на зниження завжди тільки права. Вліво якось стрьомно  :) Контроль не той.

Завжди фіксую (ну не так шоб дуже мертво фіксую але тримаю grip за ряди) зовнішню руку а радіус спіралі контролюю внутрішньою. Чьот навіть не знав що можна фіксувати внутрішню...  ??? Хоча коли спіраль дуже затяжна і стабільна то і внутрішньою рукою притримуюся за ряди - просто щоб розвантажити м'язи руки.
Звісно коли треба коректувати то застосовую зовнішю але дуже рідко або коли турбуляка.

Offline siriuzzz

• Hero Member
« Reply #7 : Вересень 08, 2016, 12:13:42 »
внутрішня рука малоактивна, зовнішня - активніша. не фіксую.

тижні два тому на Боржаві мав нагоду поексперементувати: пух летів у лівій спіралі. декілька разів в потоці міняв спіраль з лівої на праву.
в лівій набирав швидше, але й обороти були швидші, турбулентніше.
в правій помаліше, але стабільніше.

може, психосоматичне - права звичніша, тому комфортніша.
інші пілоти не підтвердили спостереження.

що скаже шановне панство?

Offline duka dima

• Hero Member
  • Niviuk Artik 3
« Reply #8 : Вересень 08, 2016, 13:16:34 »
Я в наборе в 90% случаев кручу левую.
Если надо слить высоту - в 90% случаев - правую.
Сам я переученный левша. Т е. пишу текст правой рукой, рисую - без разницы, а все остальное (режу, бросаю, бью) - левой рукой. :)
Руки в спирали не фиксирую - постоянно играют обе.

Offline Jnets

• Hero Member
  • Дмитрий Меленевский
« Reply #9 : Вересень 08, 2016, 17:33:24 »
Я верю в то, что нужно уметь одинаково хорошо крутить обе спирали - левую и правую.  Чтобы без дискомфорта обрабатывать поток в группе. Пришел в поток после кого то, и будь любезен -крути ту спираль, которую крутит пилот в потоке.  И если он будет крутить непривычную для тебя спираль - уже будет тебе  не комфортно.  А так -пофигу какую - заложил и крути!
Следите за знаками!

Offline Katola

• Newbie
« Reply #10 : Вересень 08, 2016, 17:43:39 »
В мене більш природньо виходить крутити праву спіраль, але проблем з переходом на ліву спіраль немає,  в стабільних терміках фіксую внутрішню руку за елементи підвіски (навчився в Андрія Ч :) ) , в рваній термічці без фіксації, спіраль на зниження тільки права ... відео на жаль вже недоступне , тому порівняти не можу :(

Offline Володька

• Full Member
  • 05028вісім7051
« Reply #11 : Вересень 08, 2016, 20:47:04 »
Мені приємніше крутити праву спіраль, хоч я лівша. При швидкому зниженні надаю перевагу, знову ж таки, правій спіралі, якось більше контролюю зусилля на клеванті.  popaПри цьому не виникає ніякої складності при потребі крутити ліву, хоча права залишається по замовчувані. При їзді на велосипеді лівий поворот відбувається більш контрольованим. Замітив, що напрям повороту залежить від того, в яку сторону звичніше переносити вагу власного тіла.

Offline Юрій Чечайлюк

• любители лебёдки
« Reply #12 : Вересень 12, 2016, 08:45:00 »
Іще управління залежить від крила. З власного досвіду: Пік легко контролювати зовнішньою клевантою, а мантра краще управляється внутрішньою.
Коли треба обкрутити вузький потік кручу праву, а коли соплі то краще ліву. Отакі ізвращєнія.
Українська маршрутна ліга
https://www.facebook.com/groups/ukrainexc